consumer direct           cdfin.info      

CD 16.1.2016 Brent-laatu alitti 30 Usd rajan

Jännitys lisääntyy kun markkinat varautuvat Iranin öljyn tuloon markkinoille.

CD 1.1.2016 kevyen polttoöljyn vero nousee

Korotuksen hintavaikutus on 3,3 senttiä. Veronkorotuksen vaikutus ei välttämättä näy heti tammikuun ensimmäinen päivä hinnoissa tai sitten se voi olla jo hinnassa. CD laskee kuitenkin ennusteen reaaliajassa.

CD 6.12.2015 Ei mitään uutta öljymarkkinoilla

Opec ei päässyt sopimukseen tuotannon rajoittamisesta. Us öljy- ja kaasuvarastot ovat pullollaan. Saudit laajentavat markkinoitaan nyt myös Eurooppaan. Saudiöljyä on nyt jo Puolassa ja Ruotsissa.

CD 8.10.2015 Bensiinin hinnassa

kausivaihtelu on hintaan vaikuttava tekijä. Vuoden vaihteeseen kuljettaessa sillä on alentava vaikutus ja taas kesää kohden tapahtuu päinvastoin. Dieselin tolppahinnoissa on näkynyt viennin elvytystä? Ale lienee jo mennyttä. Ei myöskään ole niinkään varmaa, etteikö raakaöljyn hinta voisi nousta.

19.09.2015 Goldman Sachs ennustaa: öljyn hinta pysyy alhaalla vielä 15 vuotta.

The Goldman Sachs Group, Inc., tavallisemmin Goldman Sachs (NYSE: GS), on yksi maailman suurimmista liikepankeista. Pankki on perustettu vuonna 1869,[1] ja sen pääkonttori sijaitsee New Yorkissa. Goldman Sachsilla on toimistoja maailman johtavissa talouskeskuksissa. Pieni varaus ennusteeseen kuitenkin: Goldman Sachs on myös suuri shorttaaja öljymarkkinoilla.

14.09.2015 Ilmassa on arveluja Saudien strategian muuttumisesta.

Saudien johdolla OPEC on edellisenä vuotena lisännyt tuotantoa vastaiskuna liuskeöljylle ja Venäjän lisääntyneelle Aasianviennille. Tämä strategia on kuitenkin epäonnistunut USA:n liuskeöljytuotannon häiritsemisessä ja on johtanut myös siihen, että USA ja Venäjä ovat yhdessä salaa kehittäneet yhteistyötä saudien strategian muuttamiseksi.

04.09.2015 Us-työllisyysluvut

sekä odotukset Euroopan keskuspankin toimenpiteistä talouden tukemiseksi heiluttivat perjantaina markkinoita Aasiassa ja se vaikutti öljyn hintaa laskevasti, mikä ei kuitenkaan vaikuta laskevasti päivän ennusteessa.

01.09.2015 Huonoja lukuja Kiinasta

Ostopäälliköiden indeksi (Purchasing Managers' Indices PMI) kääntyi laskuun ja öljymarkkinat ovat reagoineet siihen. Maanantain hyppäyksen jälkeen öljyhinnassa on vielä kuitenkin näkyvissä nousua. Päivän aikana noteeraukset ovat vetäytyneet maanantain hyppäyksen jälkeen.

29.8.2015 Opec-maita painostetaan

Venezuela on alkanut painostaa OPEC-maita hätäkokoukseen alhaisten öljyhintojen vuoksi. Normaalisti OPEC-maat pitäisivät kokouksensa vasta helmikuussa. Venezuela on yksi niistä valtioista, jotka eniten ovat riippuvaisia öljyn hinnasta. Markkinat ovat jo reagoineet uutiseen.

CD 25.8.2015 dollari / brentKuvassa on brent-laadun ja USD:n suhteellinen kehitys. Viikko 1 on merkitty 100:lla. Öljyn hinta on keskikesästä jyrkästi halventunut samalla kun euro on parin viime viikon aikana vahvistunut. Öljytuotteiden hinnat ovat lähestymässä viime vuodenvaihteen tasoa ja sen allekin.

CD 26.7.2015 Opec - Usa liuskeöljy

Opec-maiden ja Usan liuskeöljytuottajien hintakilpailu on jatkunut hintoja laskien muutamia viikkoja. Euroopassa tosin dollarin kurssivaihtelu aina tasoittaa hintoja päinvastaiseen suuntaan. Öljyn hinta on alhainen, vaikka pientä käännettäkin odotellaan.

CD 13.6.2015 Brent 100 dollaria per tynnyri on haave vain

Opec piti kokoustaan Vienissä lokakuun 8. päivä. Opecin pääsihteeri Abdalla el-Badrin mukaan öljytynnyrin hinta pysyy reilusti sadan dollarin alapuolella. Tuotannon taso pysynee 30 miljoonaa b/d seuraavat kuusi kuukautta.

Osataan Ruotsissakin:

di.se: Regeringen höjer skatterna Uppdaterad 2015-03-27 14:55. Publicerad 2015-03-27 12:58 Regeringen föreslår höjd bensinskatt med 44 öre per liter i budgetpropositionen för 2016, säger Magdalena Andersson (S). Detta trots löften om motsatsen i valrörelsen. Oljepriset och Miljöpartiet är skälet. Höjningarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016. På diesel höjs skatten med 48 öre per liter. Samtidigt höjs energiskatten på flytande biodrivmedel i motsvarande grad, enligt förslaget.

Sammantaget ska förslagen öka statens skatteintäkter med 4,1 miljarder 2016. I valrörelsen ville S inte höja bensinskatten. Magdalena Andersson har två skäl till svängningen: "Oljepriset har sjunkit med 50 procent, det är det ena som har hänt. Det andra är att vi sitter i regering med Miljöpartiet." Första steget för att slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga tas den 1 augusti i år. Det kommer att ge staten en inkomstförstärkning på cirka 5,5 miljarder kronor. Ytterligare steg tas nästa år och 2017 ger slopandet cirka 18 miljarder kronor i skatteintäkter. di.se Regeringen höjer skatterna

CD 10.4.2015 Saudit lisäävät tuotantoa

Maaliskuu-maaliskuu vertailussa Saudit ovat lisänneet tuotantoa 700 000 barrelia päivässä. Päiväluku on nyt 10,3 miljoonaa barrelia.

CD 8.4.2015 Kohta uusia valtioita..

Öljy on aina kuuma aihe. Uutisvälitykseen voi kohta tulla uusia alueita, joista ei ennen ole kuultu. Azerbaizdan ja Baku on tällainen. Se sijaitsee sopivasti Venäjän ja Iranin välissä. Jo aikanaan sakut hinkusivat Bakun öljylähteille. Eri sorttisten muslimien riidoista voi syntyä mitä tahansa varsinkin kun siihen liittyy suurvaltapolitiikkaa ja öljytoimitukset.

CD 27.03.2015 Lähi-idän ruutitynnyri

Jemenin kriisi näkyy jo öljyn hinnassa. Kärjistyessään kriisi voisi sulkea Punaisen meren vesireitin. Tilanne voi helposti eskaloitua arvaamattomiin seurauksiin.

CD 16.03.2015

Onko bensiinin hinta jo kohta saavuttamassa lakipistettään? Viime vuosien kehitys on johtanut siihen, että hintahuippu tai lakipiste saavutetaan kaiken aikaa aikaisemmin. Viitisen vuotta sitten, vanhaan hyvään aikaan lakipisteeseen päästiin lokakuussa.

11.03.2015

Arvellaan, että Brent-laadun hinta pysyy vielä jatkossa 60 dollarin tietämissä. Usa:n öljypumppuja on poistunut käytöstä, mikä estänee hintojen enempää laskua.

27.02.2015 Niagara on jäätynyt. Lämmitysöljyn hinta nousee!

14.2.2015 Brent-laatu ylitti 60 dollarin rajan.

60 dollarin raja on jonkinlainen psykologinen limiitti. Uusia porauksia on alettu vähentämään ja Saksan talouden yllättävä elpyminen on vähentänyt pelkoja Euroopan talouden laskusuunnasta. Spekulatiivisia oil-peak puheita aletaan kohta taas elvyttämään.

8.2.2015 Levoton öljy

Brent-laatu on reagoinut herkästi kansainvälispoliittiseen tilanteeseen. Öljyhinta on kuitenkin saavuttanut tason, joka sillä oli viimeksi vuonna 2009. Alhaiselle hinnalle on vastavoimia liikkeellä: Usa:n talous on ollut nousemassa, kymmeniä Usa:n öljypumppuja on suljettu, Libyan levottomuudet ovat nyt johtaneet maassa öljytuotannon laskuun puolella miljoonalla barrelilla päivässä, Ukrainan kriisi ei osoita minkäänlaisia laantumisen merkkejä. Öljyn hinta ei kuitenkaan ole riittävän korkea, jotta markkinoilla olisi kiinnostusta poraamiseen ja tuotantoon vaikeasti saavutettavista kohteista. Arktiset alueet ovat niitä kalleimpia kohteita ja suunnitelmat pysynevät vielä pitkään jäissä (useista lähteistä).

5.1.2015 Lisää öljyä markkinoille

Usa sallii nyt kotimaisen öljyn ja jalosteiden viennin. Öljyviennin uskotaan viisinkertaistuvan vuoden loppuun mennessä. Venäjän öljyntuotanto kasvaa ja on saavuttanut jo neuvostojan huippulukemia.

22.12.2014 Jospa kylmä talvi tulee merten takana..

US-markkinat yleensä heijastuvat markkinahintoihin. Jos nyt sattuu yllättävän kylmä talvi Pohjois-Amerikassa, voi lämmitysöljyn ja dieselin hinnoissa tapahtua huomattavia äkillisiä nousuja, sillä juuri keskitisleet ovat nyt poikkeuksellisen vähissä Yhdysvaltain varastoissa (lähde EIA).

11.10.2014 Saudit alensivat öljyn hintaa 1.10.2014

Saudit tavallisesti ovat pitäneet huolen siitä, että öljyn hinta ei laske liiaksi. Epäkonventionaalinen tuotanto lähinnä Pohjois-Amerikasta on lisännyt kilpailua öljymarkkinoilla ja varsinkin Opec-maiden kesken. Tavalliseen tapaan saudit olisivat laskeneet tuotantoansa.

21.06.2014 Kaksinapainen kriisi nostaa öljyn hintaa

Irak ja Ukraina, siinä on kaksinapainen kriisi, joka vaikuttaa öljyn hintaan sopivasti juhannukseksi. lokalomat alkavat ja lomalta palattaessa hinnat ovat vähän erilaiset.

13.06.2014 Irakin kriisi kiristyy

Iranin kriisi on jo vaikuttanut äkisti öljyn hintaan. Nousevalle öljyn hinnalle taputetaan erityisesti Venäjällä. Öljyhinnan nousulla saattaa olla hyvin laajakantoiset seuraukset.

10.06.2014 Öljyn hintatilanne

Öljyn nouseville hinnoille riittää aina phelmittelijoita. Miten sitten Ukrainan tilanne voisi vaikuttaa öljyn hintaan? Tilanteen pahasti kärjistyessä akuutti vaara olisi varmaankin energian hinnan kallistuminen. Nyttemmin on kuitenkin esitetty myös sellainen käsitys, että alkanutta viileää kisaa käytäisiin kaikin keinoin pyrkimällä pitämään öljyn hintaa tarkoituksellisesti mahdollisimman alhaalla.

CD 29.03.2013 Oil peak vai spike? World Economic Forum (Global Risk raportissa) näkee riskit hiukan toisin. Nyt ja lähivuosina riskin muodostaa energian, siis öljyn ja toisaalta ruuan hintojen äkkinäinen vaihtelu (oil spike) Äärimmäinen hintavaihtelu voi johtaa lamaan ja se vaikuttaa kriittisten kulutustavaroiden saatavuuteen, hitaaseen kasvuun protestiliikkeeseen ja lisää geopoliittista epävarmuutta. (http://ourfiniteworld.com/2013/01/24/how-high-oil-prices-lead-to-recession/).

World Economic Forum kartoittaa vuosittain globaaleja riskejä, niiden todennäköisyyksiä ja vaikutuksia. Riskejä on raportissa kymmeniä. Niihin kaikkiin pitäisi varautua.
Nettikäyttäytyminen 04.03.2014

Ukrainan tilanne on lisännyt huolestumista polttonesteiden hintakehitykseen.

polttoaineuutisia 04.01.2014

Brent-laadun hinta on laskenut 30.12.2013 - 04.01.2014 3,9 prosenttia. Libyan öljytuotanto on elpymässä. Myös diili Iranin ydinohjelmassa vaikuttaa raakaöljyn hintoja laskevasti. Euro-dollarin kurssi on edullinen, se on viikossa kallistunut vain yhdellä prosentilla.

25.11.2013

Moottoribensiinin valmistevero nousee 2,25 senttiä 1.1.2014. Etanolin valmistevero nousee 0,74 senttiä. Arvonlisäveron vaikutuksen jälkeen veronkorotusten hintavaikutus on ysivitosen litrahinnassa 2,61 senttiä tai 1,67 prosenttia. Ysikasille korotuksen hintavaikutus on 2,71 senttiä tai 1,66 prosenttia. Dieselin vero nousee 2,71 senttiä ja sen hintavaikutus on 3,36 senttiä tai 2,25 prosenttia.

16.8.2013

Egypti, Irak, Syyria, Libya, Suez,kas siinä päivän teemat. Öljyntuottajamaissa on suuria levottomuuksia. Miksi Suez, no se on erittäin tärkeä Usan laivaston läpikulkureitti. Öljysäiliöt kannattaa täyttää heti.


VVM:v talousarvioehdotus vuodelle 2014 on julkaistu:

Ehdotus merkitsee bensan hintaan n. 1,5 prosentin korotusta, dieselin vastaavasti n. 2,3 prosenttia. Kevyen polttoöljyn veroa ei ehdoteta korotettavaksi.


4.7.2013 Egypti on Libyaa merkittävämpi öljyntuottaja. Siksi ei ole mikään ihme, että öljyn hinta voi nousta äkisti. Toisaalta kaikki perustelut hintojen nostamiseksi käytetään hyväksi. Erityisesti köyhät tuottajamaat haluaisivat korkeampia hintoja.


CD 08.04.2013 Taloussanomat kirjoittaa 8.4.2013 ( Dieselpulanäkyypumpuilla- Talous - 3T www.3t.fi/artikkeli/uutiset/talous/dieselpula_nakyy_pumpuilla 1/8) huolestuneesti dieselpulasta Suomessa ja Euroopassa. Pumpulla hinnat vain nousevat.
    No eihän tämä mikään uusi asia ole. CD havaitsi tilanteen tilastoista vuonna 2011.

CD 24.3.2011 Dieselin kasvanut kysyntä

Sekä Yhdysvalloissa ja varsinkin Euroopassa havaitaan dieselkäyttöisen henkilöautokannan lisääntymisen vaikutukset polttoaineen kasvaneessa kysynnässä ja bensiinin vastaavassa vähenemisessä. Euroopassa on vuodesta 1997 lähtien keskitisleiden dieselin ja lämmitysöljyn kysyntä kasvanut 15 prosentilla, kun taas bensiinissä vastaava lasku on 22 prosenttia. Sen vuoksi arvellaan, että kulutussuhteen muuttuminen vaikuttaisi myös polttoaineiden keskinäiseen hintasuhteeseen, koska ongelma on eurooppalaisessa jalostamokapasiteetissa ja sen sopeutumisessa muuttuneeseen tilanteeseen (EIA).
      Myös Suomessa on vastaava ilmiö nähtävissä. Moottoribensiinin kulutus on vuosina 2002 - 2009 laskenut 7 prosenttia ja dieselin vastaavasti noussut 17 prosenttia. Keskitisleiden tilannetta helpottaa lämmitysöljy, jonka kulutus on vastaavana aikana laskenut 20 prosenttia. Silti on pelättävissä, että yleiseurooppalainen tilanne vaikuttaisi vielä Suomenkin hintasuhteisiin jossain muodossa.


CD 29.03.2013 Oil peak vai spike?

lokakuussa 2006 Seppo Korpela puhui käsitteestä oil peak. Oil peak tarkoittaa tilannetta, jossa öljyn tuotanto alkaa laskea ja kulutuskysyntä ylittää tuotannon. Korpela arvioi oil peak ajankohdaksi vuoden 2010 http://www.zoominfo.com/#!search/profile/person?personId=195175051&targetid=profile.

Öljyriippuvuudesta tuoreen kirjan ovat kirjoittaneet Heikki Waris, Harri Paloheimo ja Rauli Partanen puolestaan arvioivat oil peak -tilanteen viimeistään vuodeksi 2020. Miltä näyttäisi Suomi, jos öljynkulutus romahtaisi pakolla useita kymmeniä prosentteja ennen vuotta 2020? Tai jos hinta kaksinkertaistuisi? Poliitikot, nyt on aika varautua, sanovat tuoreen öljytuotannon huippua käsittelevän kirjan kirjoittajat (26.03.2013 06:01 Taloussanomat). Oil peak siirtyisi siten Korpelan arviota edemmäksi. Mikä sitten pitkittää öljyvarojen ehtymisen kehitystä? Ainakin kaasun käyttö on jatkuvasti lisääntynyt ja uusia öljylähteitä löydetään ja korvaavia energiamuotoja kehitetään.

World Economic Forum (Global Risk raportissa) näkee riskit hiukan toisin. Nyt ja lähivuosina riskin muodostaa energian, siis öljyn ja toisaalta ruuan hintojen äkkinäinen vaihtelu (oil spike) Äärimmäinen hintavaihtelu voi johtaa lamaan ja se vaikuttaa kriittisten kulutustavaroiden saatavuuteen, hitaaseen kasvuun protestiliikkeeseen ja lisää geopoliittista epävarmuutta. (http://ourfiniteworld.com/2013/01/24/how-high-oil-prices-lead-to-recession/).

World Economic Forum kartoittaa vuosittain globaaleja riskejä, niiden todennäköisyyksiä ja vaikutuksia. Riskejä on raportissa kymmeniä. Niihin kaikkiin pitäisi varautua.
11.12.2012 Italian epävarma tilanne ja Berlusconi luovat markkinoille epävarmuutta.


7.12.2012 Öljyn hinta jatkaa laskua sen jälkeen kun Euroopan keskuspankin presidentti Mario Draghi esitti eilen "haastavia" talouslukuja. Myös Yhdysvaltain pelätty finanssikriisi aiheuttaa hermostuneisuutta.


CD 20.11.2012 Lähi-idän herkistynyt tilanne ja toisaalta uutiset Yhdysvaltain talouden parantumisesta nostavat öljyn hintaa.


CD 3.11.2012 Hurrikaani Sandyn vaikutukset öljyn hintaan alkavat näkyä. Brent-laadun noteeraus on kuukauden takaisesta laskenut nopeasti viitisen prosenttia. Raakaöljyn halpeneminen alkaa vaikuttaa myös öljytuotteiden hintoihin.

Ilmaston lämpenemistä syytetään katastrofin alkusyyksi:
“Sandy is what happens when the temperature goes up a degree. The scientists who predicted this kind of megastorm have issued another stark warning: if we stay on our current path, our children will live on a super-heated planet that’s four or five degrees warmer than it is right now,” said Bill McKibben, president and co-founder of the climate advocacy movement, in a press release. (Inter Press Service )


20.10.2012 Yhdysvalloissa syyskuun talousluvut heikot. Asuntokauppa laskee, samoin yritysten tuloskunto heikkenee. Espanjan heikko talous painaa sekin öljyn hintaa edelleen alaspäin. Tämä kaikki näkyy öljytuotteiden hinnoissa.


9.10.2012 Tilanne Iranissa kärjistyy. Eu:n pakotteet alkavat vaikuttaa ja maan talous kärsii. Valtakunnassa kapinoidaan. Tilanne on hyvin herkkä.

5.10.2012 Lähi-idän ja öljymaiden poliittinen tilanne ja Euroopan talouskriisi heiluttavat öljyn ja öljytuotteiden noteerauksia puoleen ja toiseen.

Taloussanomat 4.10.2012 19:17 Forssassa on nähty bensakauppiaiden hintakilpailua.


4.10.2012 Öljyn hinta laskee edelleen. Nyt brent-laatu on 108,6 usd per barreli. 1 EUR = 1.29271 USD. Suhde on viime kevään lukemissa.


25.9.2012 Brent-laatu 110 usd. Öljyn hinnan lasku jäänee tilapäiseksi. Markkinat odottavat hintojen nousua vuoden loppua kohden. Euroopan talouskriisi tai öljyvaltioiden tilanne voi muuttaa tilannetta puoleen tai toiseen.


20.9.2012 Öljyn hinta on laskenut jyrkästi. Saudit lisäsivät öljyn tarjontaa markkinoille. Hintojen lasku ei välttämättä kestä pitkään.


13.9.2012 CD vertailee tässä öljyn ja öljytuotteiden sekä Usd -kurssin kehitystä viime maaliskuun puolesta nykyhetkeen. Maaliskuussa oli vähittäishinnoissa edellisen kerran hintahuippu.

  Brent    € / USD
15.3.2012   124,30   1,30
13.9.2012 115,41 1,29
   muutos %    -7,15    -0,86

Brent -laatu on halventunut viime maaliskuun huipusta torsatihin 13.9 mennessä 7 prosenttia ja usd kurssi on kallistunut vajaalla prosentilla. Bensiinituotteiden maailmanmarkkinahinnat ovat laskeneet vastaavasti noin 9 prosenttia ja dieseli alkaa vastaavasti olla maaliskuun hinnoissa. Etanolin noteeraus on noussut yhdellä prosentilla. Näillä näkymin bensiinin vähittäishintojen pitäisi ennemmin laskea kuin nousta eikä dieselin hinnankorotuksille ole tällä hetkellä erikoisia paineita. Lämmitysöljyjen vähittäishinnat ovat sen sijaan noudattaneet kohtuullisesti päivittäisten noteerausten kehitystä.


1.9.2012 Bensiini, lämmitysöljy ja diesel ovat saavuttaneet viime maaliskuun hintatason ja diesel on sen jo ylittänyt. Bensiinin reaalihinta on kuitenkin viimepäivinä sahannut alaspäin.

Cdfin reaalihinta perustuu hintojen ja markkinoiden kv. noteerauksien tilastoanalyysiin. Tolppahintojen muutokset seuraavat markkinahintojen kehitystä jäljestäpäin. Nousut tapahtuvat hintojen laskuja nopeammin.


28.8.2012 TS: Hurrikaaniksi voimistuva trooppinen myrsky Isaac etenee Meksikonlahdella kohti New Orleansin kaupunkia. Myrsky on pakottanut öljy-yhtiöt keskeyttämään noin 78 prosenttia lahden öljyntuotannosta, ja 48 prosenttia alueen maakaasun tuotannosta.

CD:Tässä on taas hyviä perusteluja.


CD 9.7.2012. Pitkään jatkunut lämmitysöljyn reaalihinnan lasku on kääntynyt nousuun. Norjan öljynporausmiesten lakko vaikutti vain ohimenevästi. Menikö tämän vuoden edullisin ostohetki jo lopullisesti ohitse? Lämmitysöljyn hinta on kuitenkin vielä viimelokaisellä tasolla.


CD 19.06.2012 Öljyn hinta jatkaa laskua Yhdysvalloissa on suurimmat öljyn varmuusvarastot. Maaliskuussa 2012 Barack Obama ja David Cameron toivat julki näkemyksensä varmuusvarastojen purkamisesta, mikä pelkästään sellaisenaan vaikutti hintojen laskuun. Eurokriisi on vahvasti vaikuttamassa öljyn hinnan laskuun, ensin Kreikan ja sittemmin Espanjan kriisi luovat epävarmuutta hintakehitykseen. Toisaalta dollarin kehitys kompensoi öljyn hintavaikutusta puoleen tai toiseen. Brent-sidonnaisen lämmitysöljyn hinta on sahannut alaspäin kevään mittaan ja se heijastaa eurokriisin vaihtelua. Muita epävarmuustekijöitä on tietysti aina akuutti Iranin tilanne.


CD 04.05.2012 Bensiinin reaalihinta on kääntynyt laskuun. Milloin tolppahinnat alkavat laskea? Keskilokan hintapiikkiä ei näillä näkymin näytä tulevan.


15.1.2012 EU on rauhoittanut Persian lahden tilannetta perumalla puheet kauppasulusta.

12.1.2012 Tilanne Persian lahdella kiristyy. Ei siitä sotaa tule. Hormusin salmi voidaan sulkea. Arvellaan, että öljyn hinta tilanteen kärjistyessä voisi olla jopa 150 usd per tynnyri. Tämä voisi pessimistien mielestä olla edessä jo ensi viikolla. Toisaalta Iranilla ei ole omia jalostamoja ja se on riippuvainen tuontijalosteista.


CD 5.10.2011 Hallituksen esitys vuoden 2012 talousarvioksi julkaistiin. Moottoribensiiniveroksi ehdotetaan 65,03 senttiä ja dieselveroksi 46,95 senttiä. Esityksellä tavoitellaan verokertymää, joka on dieselissä ja bensiinissä lähes yhtä suuri. Esityksellä bensiinin ja dieselin hintakuilu kapenee. CD arviossa dieselin reaalihinta on tänään 5.10.2011 129,8 senttiä, 95E10 reaalihinta 151,5 senttiä ja 98E5 157 senttiä. Uusilla veroilla hinnat olisivat vastaavasti diesel 142,7 senttiä, 95E10 154,0 ja 98E5 159,6. Koska pumpulla bensiini sisältää myös etanolia, jonka vero ei nouse, on veronkorotuksen hintavaikutus pumppuhinnoissa aavistuksen verran pienempi, tosin alv lasketaan kaikkien verojen päälle.

CD 26.8.2011 Moottoribensiinin ja dieselin vero nousee 1.1.2012

     Talousarvioesityksen (VM) Osastossa 11 VEROT JA VERONLUONTEISET TULOT esitellään veronkorotuksia. Liikenteen polttoaineiden verokertymän arvioidaan kasvavan 145 miljoonalla. Energiaverojen kokonaiskertymä 4320 miljoonaa vuonna 2012 olisi 520 miljoonaa edellisvuodetta suurempi. Luvussa vaikuttavat myös kulutuksen muutokset. Muita energiaverotasoja ei nosteta 1.1.2012.
      Ylen uutisten mukaan myöhemmin onkin tiedossa lisää korotuksia, sillä hallitusohjelmassa sovittiin yhteensä 250 miljoonan euron korotuksista polttonesteiden verotukseen. VM:n luonnoksesta valtion talousarvioksi vuotaa Ylen kautta sellaoista tietoa että diiselin vero nousee 13 senttiä ja moottoribensiinin kolmisen senttiä maaliskuun alusta. Diiseliin oli jo aikaisemmin sovittu 8 sentin korotus. Ylen tieto korotuksesta ja sen verokertymästä on ristiriitaista talousarvioesityksen kanssa, joka sisältää sellaista verokertymätietoa josta vain VM saa selvän. Koska talousarvioesitys saa lopuksi lain muodon olisi kohtuullista, että se on ymmärrettävässä muodossa. Hallitusohjelmassa päätetty 250 miljoonan verokertymä riittää nipa nappa korottamaan dieselin veroa jo vuosi sitten sovituksi 44,30 sentiksi. VM:n laskelmissa verokertymää on vuodelle 2012 enemmän. VM:n esityksestä syntyy vain kysymyksiä. Nousevatko nyt vain liikennepolttoaineiden verot tai myös muut energiaverot myöhemmin? Jos korvamerkitsemätön verokertymä kokonaisuudessaan kerättäisiin moottoribensiinillä ja dieselillä, voisi moottoribensiinivero CD arvion mukaan enimmillään olla jopa 71 senttiä ja dieselin vero vastaavasti 48 senttiä.


8.8.2011 CD reaalihinta ei välttämättä tarkoita toteutunutta hintaa, joka voi vaihdella. Polttonesteiden hintaan voi vaikuttaa varsinkin markkinahintojen laskiessa myös varmuusvarasto, jonka suuruus Suomessa vastaa 130 päivän kulutusta (Lähde: ICE). Raakaöljyn hinta on laskenut ajalla 15.7-5.8 7,5 prosenttia. Lämmitysöljyn noteeraukset laskivat vastaavana aikana lähes saman verran.

23.7.2011 IEA ilmoitti toissapäivänä, että se ei enää laske markkinoille lisää öljyreservejä. Suomenkin hinnoissa havaittiin tilapäinen hyppäys alaspäin. Tosin Suomen hinnoissa vaikuttaa lieventävästi myös dollarin kurssi. Joku onnekas kuitenkin ehkä teki onnistuneita hankintoja.

 

20.7.2011 Öljyä vapautetaan markkinoille. lokakuussa IEA ja Yhdysvaltain hallitus ilmoittivat laskevansa 60 milj. barrelia raakaöljyä kansainväilisille markkinoille. Usa irroittaa 30 milj. barrelia strategisesta varastosta. Toimenpiteiden arvellaan lisäävän raakaöljyn hintaheilahteluja.


Pohjanmeren öljy on ehtymässä?

CD 16.5.2011 Onhan niitä muitakin huolenaiheita kuin etanoli ja 95E10. Pohjanmeren öljy on syksystä 2010 lähtien jatkuvasti kallistunut verrattuna West Texas laatuun. Syitä on pohdittu ja monia on esitetty, mutta yksi on seuraava : Pohjanmeren öljyvarainnot ovat ehtymässä. Kuva 1: Brent ja WTI kehitys syskystä 2010, USD dollaria.

Öljyn riittävyydestä puhuminen on tarpeeksi kuuma juttu. Luotettavat lähteet ovat tiukassa. Hallituksiin ja öljy-yhtiöihin on suhtauduttava kriittisesti. Chris Skrebowski on skeptinen. Hänen tutkimusten mukaan Pohjanmeren öljytuotanto on laskenut selvästi koko 2000 luvulla. Pohjanmeren öljyntuotanto on 9 prosenttia koko maailman tuotannosta. Libyalla vastaava luku on normaalisti 2 prosenttia.
www.peakoil.net/iwood2003/ppt/SkrebowskiPresentation.ppt

Toisaalta monia muitakin syitä on esitetty hintaerolle. Eräs epäily on euron-Usd:n suhteen muuttuminen. Kun lukee Skrebowskin raportin voi tulla vain siihen tulokseen, että pannaan vieläkin lisää etanolia bensiiniin.

Neste Oil hankkii raakaöljyn Pohjanmereltä ja Venäjältä suunnilleen suhteessa 50-50. Porvoossa on valmistunut ja käytössä on jo uusi jalostuslinja runsasrikkisen venäläisen öljyn jalostamiseen. Olisi hyvä tehdä vielä lisää toinen jalostuslinja, sillä Persianlahdelta on Suomeen vähän turhan pitkä matka. Etanolin lisäys tulee vain edullisemmaksi jos jalostetaan runsasrikkistä öljyä, sillä siitä polttoaineiden valmistaminen tulee kalliimmaksi.


Vanha 95E5 olisi nyt 1,667 (CD arvio 16.4.2011). 95E10:n epäsuosio ja toisaalta dieselin ilmeisesti jo riittävästi kasvanut kulutus vaikuttavat nyt moottoripolttonesteiden hinnoittelussa. Yhtiökokoukset ovat ohi ja tilanne muuttunee juhannukseen mennessä. Loppulokastä autoilijat ovat vähänlaisesti bensiinin hinnoista kiinnostuneita.
      Seuraavassa otteita lehtikirjoittelusta: HS Lauantai 16.4.2011: E10:n välttely uhkaa nostaa 98-oktaanisen hintaa. Öljyalan keskusliiton toimitusjohtaja Helene Vänskä arvioi lehdessä, että 98-bensiinin hinnan nosto tulee eteen, jos autoilijoiden kyräily E10-bensiiniä kohtaan jatkuu. Vänskä perustelee asiaa öljy-yhtiöiden jakeluvelvoitteilla, joiden perusteella niiden on nykyään pantava liikennepolttoaineiden sekaan kuusi prosenttia biopolttoainetta EU:n päätöksellä. Öljy-yhtiötä rangaistaan velvoitteista lipsumisesta, joten seuraava askel on lisätä etanolijohdannaisia eettereitä 98-bensiiniin, joka puolestaan nostaa sen hintaa (PEKKA KARHUNEN/KL).
      Anttonen arvioi, että 1,6 euron haamuraja menee rikki jo lähiaikoina. - Viime päivien nousu öljyn hinnassa ei ole vielä siirtynyt pumpuille ollenkaan. - Kukaan ei halua kilpailutilanteen takia olla ensimmäinen, joka nostaa yli 1,60 euron, Anttonen jatkaa (Kauppalehti Keskiviikko 06.04.2011 klo 12:07).
      St1:n pääomistaja Mika Anttonen syyttää erityisesti Neste Oilin Express -asemia hintojen polkemisesta. ”Hinnoittelu on erittäin sairasta, Neste Oil Express koko ajan dumppaa hintaa”, harmittelee Anttonen. Anttonen epäilee, että tarkoituksena on tappaa yrittäjävetoisia asemia pois (Talouselämä 30.3.2011).
      Bensiinin litrahinta ylittää ensi viikolla 1,60 euroa. Näin arvioi huoltoasemaketju St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen Ylen A-plus-ohjelmassa (Taloussanomat 3.3.2011 07:18).

CD 26.3.2011 Libyan öljykentät
Kartta Libyan öljykentistä on mielenkiintoinen. Ehkä tämä on vastaus kysymykseen miksi sota yleensä tuli. Libyan öljykenttien omistajat ovat: Eni Italia; Total SA Ranska; Repsol YPF Espanja; Waha Oil Co. Usa; BP UK; Exxon Mobil Usa; Statoil Norja; Royal Dutch Shell UK/ Hollanti; Gasprom Venäjä; RWE Saksa (Lähde: Stratfor).
     Libyan kapina on mediaa kovasti kiinnostanut vallankumousromanttinen aihe. Kapinalliset muodostavat resuisen ja sodankäyntiin kouluttamattoman joukon, joka muodostuu erilaisista ryhmistä, joista kukaan ei tiedä mitä ne edustavat. Kapinalliset vasta opettelevat aseiden käyttöä. Mitään hierarkiaa ei ole. Taisteluun lähdetään päivä kerrallaan ja toinen mies tulee jatkamaan seuraavana päivänä. Tällaista tapaa käydä sotaa ei ole koskaan nähty. Miten tämä rupusakki, jolla ei ole johtajaa, sitten muodostaisi hallituksen, jos ja kun Gaddafi astuisi syrjään jollakin tapaa?
     Länsivallat ovat äkisti ryhtyneet sotaan. Yhdysvallat tuli mukaan presidentin päätöksellä ilman että kongressi olisi käynyt asiasta keskustelua. Tällä tapaa lähes kaikki US presidentit ovat sodan aloittaneet.
     On ollut keskustelua siitä, että Suomen Hornetteja pitäisi lähettää Libyaan saamaan taistelukokemusta. Parempi pysyä poissa. Humanitääriset asiat kuuluvat öljykenttiä omistaville valtioille.

CD 24.3.2011 Dieselin kasvanut kysyntä

Sekä Yhdysvalloissa ja varsinkin Euroopassa havaitaan dieselkäyttöisen henkilöautokannan lisääntymisen vaikutukset dieselin kasvaneessa kysynnässä ja bensiinin vastaavassa vähenemisessä. Euroopassa on vuodesta 1997 lähtien keskitisleiden dieselin ja lämmitysöljyn kysyntä kasvanut 15 prosentilla, kun taas bensiinissä vastaava lasku on 22 prosenttia. Sen vuoksi arvellaan, että kulutussuhteen muuttuminen vaikuttaisi myös polttoaineiden keskinäiseen hintasuhteeseen, koska ongelma on eurooppalaisessa jalostamokapasiteetissa ja sen sopeutumisessa muuttuneeseen tilanteeseen (EIA).
      Suomessa on vastaava ilmiö nähtävissä bensiinin ja dieselin kysynnässä. Moottoribensiinin kulutus on vuosina 2002 - 2009 laskenut 7 prosenttia ja dieselin vastaavasti noussut 17 prosenttia. Keskitisleiden tilannetta helpottaa lämmitysöljy, jonka kulutus on vastaavana aikana laskenut 20 prosenttia. Silti on pelättävissä, että yleiseurooppalainen tilanne vaikuttaisi vielä Suomenkin hintasuhteisiin jossain muodossa.22.3.2011 Jemenissä rauhattomuus lisääntyy. Vaikka uutiset täyttyvät Libanonin tilanteesta, Jemenin kriisin strateginen seurausvaikutus voi olla paljon vakavampi (Stratfor). Naapurimaihin verrattuna Jemenin öljytulot ovat vaatimattomat, mutta niitä tärkeämpi on Jemenin strateginen sijainti Punaisenmeren suulla, tärkeän öljynkuljetusreitin varrella. Bab El Mandeb on yksi kolmesta kapeasta öljynkuljetusreittien salmesta maailmassa. Jos tällaisessa kapeassa salmessa supertankkeri olisi tulessa ja öljyä vuotaisi mereen, olisi koko merenlahti suljettuna. Punaisen meren ja Persian lahden alueet tuottavat kaksi kolmasosaa maailman öljystä. Jemenissä vaikuttaa myös Al Qaida, jolla on siellä tukialueita. Al Qaida on toistuvasti varoittanut katkaisevansa länsimaiden taloudellisen elämänlangan.

20.3.2011 Kun asiat pitkistyvät ne mutkistuvat. Länsiliittouman olisi nyt pikaisesti saatava aikaan Libyassa uusi hallitus. Koko Välimeri on sotatilassa ja turistikausi alkaa kohta. Euroalueen ongelmavaltiot, kuten Kreikka, tarvitsevat kipeästi turismin tuomia tuloja. Juhannus on kohta edessä. Jos öljyn hinta hivuttautuu ylöspäin ja lokallä barreli olisi joku 132 dollaria, mitä se nyt merkitsee hinnassa? 95E10 olisi silloin vähintään 1,59 € / litra ja lämmitysöljy 1,12 €. Toisaalta kun myös arabiliitto on Libyan kriisissä koalition takana, voisi olettaa, että öljyn tuotantoa lisätään ongelmien syntyessä.

20.3.2011 Ylimääräinen energianeuvosto Japanin ja Pohjois-Afrikan tilanteesta. EU:n energiaministerit kokoontuvat maanantaina 21.3.2011 Brysseliin käsittelemään Japanin ja Pohjois-Afrikan tapahtumia. Tarkasteltavana ovat tapahtumien suorat ja välilliset vaikutukset energiamarkkinoihin. Neuvosto keskustelee myös EU:n ja jäsenvaltioiden varautumisesta sekä jo tehdyistä ja suunnitteilla olevista varotoimista ydinvoimalaitoksissa. Suomea kokouksessa edustaa elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen.

Gaddafin toimet ja öljyn hinta 19.3.2011

Libyassa on Ranskan ja Italian tarvitsemaa haluttua vähärikkistä öljyä. Niinpä interventio ei olisi mikään yllätys. Kriisin vaikutus öljyn hintaan on epäselvää vielä. Tilanne on vaikeasti arvioitavissa. Asiantuntijat arvelevat, että öljyn hinnassa on jo pidempään ollut leivottuna riskilisä 20 dollaria. Kokonaan toisen luokan asia on Persianlahden tilanne, jos siellä asiat kärjistyvät. Japani olisi tällöin huonossa asemassa, sillä sen öljy tulee juuri Persianlahdelta.15.3.2011 Bahrain saa naapuriapua

Saudit ovat lähteneet auttamaan järjestyksenpidossa Bahrainissa. Iranin reaktio kärjistäisi tilanteen uusiin lukemiin. Kysymyksessä on myös eri sortin muslimien ristiriidat. Tilanne on varsin herkkä ja uutisoinnissa se on nyt jäänyt tsunamin varjoon. Näyttää vähän siltä, että demokratiapyrkimykset kanavoidaan sunni- ja shiamuslimien väliseksi kahakaksi. Siinä vain on Irakin ja Saudi-Arabian välissä kapea Hormusin salmi. Olisiko sota arabeille pienempi paha kuin yksinvallan horjuminen?

Saudi Arabiassa levotonta 11.3.2011

Shiiamuslimit ovät käyneet levottomiksi Qatifissa Saudi Arabiassa. Qatif sijaitsee maan itäosassa lähellä Bahrainia. Nyt odotetaan taas perjantairukouksia ja mitä levottomuuksia sen jälkeen tapahtuu. Pörsseilla on tapa reagoida herkästi tällaisiin uutisiin. Asiantuntijat toisaalta uskovat saudien tapaan selviytyä kriiseistä, toisaalta tilanteen vuoksi aluetta pidetään ruutitynnyrinä. Yhdysvalloissa korostetaan pyrkimystä vähentää riippuvuutta tuontiöljystä. Tässä suhteessa kaasun merkitys nähdään yhtenä ratkaisuna.

Bahrain .26.02.2011

Tunisian, Egyptin ja Libyan kriisit ovat kohdistuneet autokraattisiin valtioihin ja kriisit sammuvat tavalla tai toisella. Seuraava levoton maa on Bahrain. Bahrainissa voi tulla esille jo vaikeampi tapaus, koska siellä asetelma kehittyy helposti sunni- ja shiiamuslimien väliseksi. Kriisi voisi laajetessaan koskettaa muitakin arabimaita, erikoisesti Irania, Irakia ja Saudiarabiaa. Pelkkä ajatuskin Hormusin salmesta tuo monelle tuskanhien.

Libyan kriisi .23.02.2011

Libya on selvästi jakautunut Gaddafin kannattajiin ja vastustajiin. Osapuolien jakautuvat selvästi myös maantieteellisesti. Myös öljyvarat jakautuvat kahtaalle samoissa merkeissä. Libyan kriisi on vakava uhka Välimeren maille ja vähän muillekin. Italialla on 30 prosentin osuus Libyan öljyviennistä ja samalla Italia on itse 24 prosenttisesti riippuvainen Libyan öljystä. Ranskan vastaavat luvut ovat 14 ja 10 prosenttia.
     Libyan öljy on haluttua hyvin vähärikkistä laatua. Toimitusvaikeudet eivät merkitse mitään katastrofia. Kysyntä siirtyy nyt muihin laatuihin. Tosin runsasrikkisen öljyn jalostaminen on kalliimpaa. Porvoossa on vuonna 2007 aloittanut uusi tuotantolinja juuri tähän tarkoitukseen.

Etanolin hinta on voimakkaasti vaihdellut. Nyt se on lähes yhtä kallis kuin bensiini / 12.02.2011

Etanolin hinta on parin sentin päässä per gallona bensiinin hinnasta. Kun etanoli ylittää bensiinin hinnan se alkaa syödä kuluttajan saamaa veroetua. Isoa palasta kolmen sentin veroedusta se ei kuitenkaan haukanne koskaan.

Egyptin kriisi CD 10.02.2011

Vakioselitys polttoaineiden hintojen nousulle kuuluu: öljyn maailmanmarkkinahinta nousee. Kohta se on jo 100 dollaria. Mutta missä? Brent-noteeraus on ollut siinä 100 dollarin hilkuilla, mutta samanlaisen vähärikkisen öljyn WTI noteeraus on ollut 10 dollaria halvempi. Markkinahinnat ovat syksystä lähtien olleet poikkeuksellisen epäyhtenäisiä. Alkaako raakaöljyn hinnoissa alkaa näkyä Egyptin kriisi? Suomeen öljy tuodaan Pohjanmeren kentiltä (Brent-laatu) ja Primorskista. Saas nähdä, koska tolppahintoja aletaan perustella Egyptin kriisillä. Brent-laatu oli kuitenkin jo ennen Egyptin kriisiä sadan dollarin nurkilla. 10 dollaria tynnyrihinnassa merkitsisi lopputuotteissa useampia senttejä.

Egyptin kriisin vaikutukset öljymarkkinoille CD 01.02.2011

Egypti on alueellaan Afrikassa suhteellisen merkittävä raakaöljyn ja kaasun tuottaja. Sillä on myös jalostamokapasiteettia ja se vie öljytuotteita muualle Afrikkaan. Suezin kanavan kautta kuljetetaan Persian lahden öljyä Välimeren maihin. Egypti voisi halutessaan tai hallitsemattomasti vaikuttaa öljyn tuotantoon ja saatavuuteen. Se hallitsee maailman öljyn ja kaasun jakelusta viitisen prosenttia.
    Arvellaan, että yhden prosentin lasku globaalissa tuotannossa merkitsee suunnilleen plus 10 dollaria per barreli, jos kysyntä ei vastaavasti laske . Opec maat ovat valmiita lisäämään tuotantoa, jos siinä havaitaan laskemista. Suomi tuo raakaöljynsä pääosin Ekofiskin kentiltä ja Venäjältä. Tässä suhteessa saatavuudessa ei ole huolta, mutta hinta saattaa tietysti nousta, jos Egyptissä kriisi eskaloituu tai se leviää muihin arabimaihin. Toistaiseksi on pidempään phelmiteltu sadalla dollarilla tynnyriltä, mutta tuossahan se hinta on roikkunut ja pidemmän aikaa ja USD kurssi on pysynyt suhteellisen halpana. Nytkin se on noin 1,37, kun se pari viikkoa sitten oli 1,30. Pessimistisimmät ennustajat phelmiittelevat 150 USD barrelihinnalla. Tosin näitä ennustuksia on kuultu jo ennen Polttoaineuutisiaä. Perusteettomista paniikkiuutisista ei nyt olisi väliä.

Laske uuden Valmisteveron hintavaikutus CD 31.12.2010

Etanolin hinta lähestyy bensiiniä, mutta etanolin hinnan nousut eivät vielä suuria merkitse. Veronalennuksella on kuitenkin alentava hintavaikutus. lokallä hallituksen esityksessa uudeksi valmisteverolaiksi todetaan, että alentava vaikutus on 2,9 pros. enimmillään. arvioi vaikutuksen nyt 3,0 prosentiksi 95E10:llä ja 1,5 prosentiksi 98E5:lla. Tämä veron alentavan vaikutuksen laskeminen ei ole mitään rakettitiedettä. Kun etanolin osuus litkusta on 10 tai 5 prosenttia ja vero siitä on 37,5 snt/l sekä moottoribensiinin vero on 62,7 snt/l ei laskemisen pitäisi olla vaikea probleema, jos vaikka oletetaan vielä, että etanolin maailmanmarkkinahinta olisi sama kuin bensiinilla, niin kuin se jo aika lähellä sitä onkin.
    Veronalennus vaikuttaa hinnassa alentavasti pysyvästi. Tuotantokustannusten kuten raakaöljyn kallistuessa sitä ei sitten niin helposti enään huomatakaan.
    Suomen polttoainemarkkinat ovat keskittyneet. Vastikään Shellin toiminta myytiin ST1:n ja SOK:n yhdessä omistamalle hankintayhtiölle. Kilpailuviraston päätöksen mukaan Shellin toimintojen myynti ei vaikuta ratkaisevasti kilpailun vähentymiseen 2010-10-1078. Suomen polttoainemarkkinoilla tapahtui edellisen kerran keskittymistä ABC-ketjun ostaessa Esson huoltamotoiminnan. Tässä kilpailutilanteessa on kohtuullista odottaa, että viranomaiset myös pystyisivät valvomaan tilannetta.

CD 31.12.2010 USD 150

$150 Oil It's coming. So here's how to make the most money… by Dr. Kent Moors, Editor, Oil & Energy Investor The oil business is – and in our lifetimes will always be – wildly profitable. But in 2011, it will be especially so for investors. Crude prices are about to skyrocket.

Tässä vuoden 2011 tuleva teema. Vuoden 2010 vastaavia teemoja olivat vuorollaan kulta, hopea, vilja, ruoka ja cotton. Nyt on öljyn vuoro. Tämän tapaisilla ennusteilla on ikävä tapa toteuttaa itseään. Ei mene aikaakaan, kun lehdet toistavat sitä.

Johan se tuli, Iltasanomat / Julkaistu: 07.01.2011 06:06 Kommentteja / Asiantuntijat ihmettelevät hurjia ennustuksia bensan hinnannoususta. Kauppalehti väläytteli loppiaisena hurjia ennusteita, joiden mukaan bensan litrahinta voisi nousta Suomessa "kohta 1,8 euroon litralta".

30.12.2010 Etanoli ja veronalennus laskevat ysivitosen hintaa -arvion mukaan noin 3 senttiä. 98E5 sisältää 5 pros. etanolia. Ysikahdeksan hinta laskee siten 1,5 senttiä.CD 18.12.2010 Vero toimituspäivän mukaan Energiaveron korotus nostaa lämmitysöljyn hintaa vuodenvaihteessa useita senttejä/litra.

Turun Sanomat kertoo, että veronkorotus sekä vuodenvaihteeseen ajoittuva 95E bensiinin vaihdos 95E10-laaduksi olisivat aiheuttaneet kuljetuksiin ruuhkaa ja että Öljyn toimitusajat saattaisivat venyä helmi-maaliskuuhun. Öljy-yhtiöistä ainakin Teboil suunnittelee nostavansa lämmitysöljyn hintaa jo ennen vuodenvaihdetta. Asiaa pohditaan tämän viikon lopulla, kertoo Teboilin suoramyynnin johtaja Martti Suikkanen . Näin tehdään, koska helmikuun lopulla tehtyjen öljytilausten kuljetukset saattavat pian venyä jo ensi vuoden puolelle. Veronkorotuksen vaikutus hintaan halutaan periä asiakkaalta jo tilaushetkellä, ettei veronkorotus koituisi yrityksen tappioksi. Suikkasen mukaan hinnankorotus on ainoa vaihtoehto, koska korotusta ei voida enää jälkikäteen periä yksityisasiakkailta. (Turun Sanomat 9.12 2010: Öljysäiliön täydennystä joutuu odottamaan jopa kaksi viikkoa).

    Tilauspäivästä riippumatta lämmitysöljystä peritään korotettu vero mikäli toimitus tapahtuu vasta ensi vuoden puolella. Korotettu vero on jo nähtävissä lämmitysöljyn hinnoissa, joissa ennakoidaan muutenkin toimituspäivän tulevaa hintaa. Lämmitysöljyn hinnoittelussa tulee palata entiseen käytäntöön tilanteen normalisoituessa.


04.12.2010 Jostain kumman syystä on vallalla ollut sellainen käsitys, jotta 95E10:n hinta olisi 5 senttiä halvempi. 1.1.2011 moottoribensiiniä verotetaan ehdotuksen mukaan 62,70 senttiä per litra ja etanolia RES 37,56 senttiä. Kun uudessa litkussa on etanolia 10 prosenttia ja moottoribensiiniä 90 prosenttia, saadaan vanhan ja uuden litkun erotukseksi arvion (25.12.2010) mukaan noin 3,0 senttiä nykyisellä etanolin hinnalla. Etanolin hintavaihtelut eivät suuresti vaikuta bensiinin hintaan. Nyt tehdyn veromuutoksen hintaa alentava vaikutus kumoutuisi vasta, jos etanolin hinta kaksinkertaistuisi ja bensiinin hinta pysyisi muuttumattomana.

HE 147/2010:
Veromuutoksen vaikutus tyypilliselle polttoaineelle, kuten 10 tilavuusprosenttia etanolia sisältävälle moottoribensiinille (E10) olisi noin 2,5—2,9 senttiä litralta

Etanolin käytöstä bensiinissä seuraa eräitä kuluttajaongelmia. Olisi hyvä tietää polttoaineen etanolisisältö ja etanolin laatu. Etanoli voi olla kotimaista tai tuontitavaraa. Lähteestä riippuen sen energiasisältö vaihtelee ja siten myös hintaan sisältyvän veron määrä, koska etanoliveroa on porrastettu kahteen luokkaan. On kohtuullista tietää polttoaineesta maksettavan veron määrä. Veron porrastamisella pyritään edistämään kotimaista tuotantoa. Kotimaisen etanolin energiasisältö on heikompi Brasilian ruokoetanoliin verrattuna.


CD käytössä halvempaa?
10.10.2010 Onko 95E10 käytössä halvempaa?  Suomessa on bioetanolia lisätty ysiviitoseen enintään 5 prosenttia. Kun nyt bioetanolia lisätään vielä toiset 5 prosenttia ei etanolin hintavaikutusta juuri nähdä. Tolppahinnassa ero olisi nippanappa havaittavissa. Polttoaineverojen muutos voi tietenkin muuttaa tilanteen kuten myös maailmanmarkkinahintojen kehitys. Öljyalalla kukaan ei näytä tietävän miksi 95E10:n hinta muodostuu. Aivan varmasti tiedetään. Kilpailun kannalta muutostilanne on huolestuttava. Katteita pyritään tällaisessa tilanteessa pikemmin nostamaan kuin laskemaan.

Tolppahinta on vain puoli totuutta. 95E10 on ollut myös käytännön ajotesteissä. Toyota Camryllä tehdyn ulkomaisen ajotestin tuloksena 95E10 on tullut kalliimmaksi kuin vanhalla seoksella. 95E10 palaa vähemmän tehokkaasti. On arveltu, että vähemmän tehokkailla käytetyillä autoilla epäsuhde olisi suurin. Houkutus käyttää korkeampioktaanista saattaa olla siksi suuri, että verottaja kyllä huolehtii tavalla tai toisella riittävästä hintaerosta, jotta etanolilisäyksen tarkoitus voisi toteutua.

Dieselin kulutus Euroopassa ja Suomessa on kehittynyt tuotannon rakenteeseen nähden liian suureksi. Odotettavissa on veronkorotuksia. Vuoden lopussa on edessä kohtalainen verohässäkkä.


öljy ei vielä ole loppumassa

 

27.08.2010 Vähään aikaan ei ole lehdistössä nähty juttuja öljyn loppumisesta. Eikä ihme, sillä uusia löytöjä on tehty kiihtyvässä tahdissa. Öljy ei vähään aikaan lopu, mutta...Jad Mouawad1 tietää, että vuonna 2009 raportoitiin yhteensä noin 200:sta uudesta löydöstä. Tämä on luonut öljyalalle säpinää lamasta ja hintojen laskusta huolimatta.  Uusia löytöpaikoja ovat: Pohjois-Irakin kurdialueella, Australia, Israel, Iran, Brasilia, Norja, Ghana ja Venäjä. BP löysi jättimäisen syvänmeren kentän Meksikonlahdelta, mikä saattaa osoittautua suurimmaksi öljylöydöksi koskaan Meksikonlahdella. Myös Sierra Leonesta on löydetty lupaava suuri alue. Asiantuntijoiden mukaan  valtamerien pohjasta löydetään runsaasti öljyä, vaikka viime vuosina on kovasti ollut esillä spekulaatioita maailman öljyvarojen ehtymisestä.

Öljyala on kuitenkin huolissaan alan lähitulevaisuudesta, koska se pelkää, että alhaisemmat hinnat saattavat vaarantaa öljyn etsintää, mikä on riskialtista ja kallista puuhaa. Öljyn lisäksi on tehty huomattavia maakaasuesiintymien löytöjä esimerkiksi Venezuelassa.

Vaikka uudet öljylöydöt ovat merkittäviä ne eivät kuitenkaan suuruudeltaan vastaa  1970 -luvun suuria löytöjä kuten Ekofisk on. Mouawad 1näkee ongelman edelleen siinä, miten tuotanto pystyy vastaamaan kulutuksen kasvuun.

1) Jad Mouawad:  Oil Industry Sets a Brisk Pace of New Discoveries / The New York Times

/ September 24, 2009CD 24.12.2008 Onko öljyn hinta talouden barometri?

Raakaöljyn hinta jatkaa laskua. Onko öljyn hinta talouden barometri? Raakaöljyn hinta on äkisti syöksynyt lokakuun hintahuipusta 147 Usd alle 40 dollariin per barreli. Daniel Yergin näkee raakaöljyn hinnassa maailmantalouden barometrin. Nousevat hinnat 2003 - 2007 heijastivat maailmassa suurinta talouskasvua yhden miespolven aikana. Kasvu on tullut nyt päätökseen, koska riskiä on aliarvioitu, likviditeetti ja luottamus olivat liian suuria mutta myös korkeasuhdanne vaihdettavien tavaroiden markkinoilla oli kestämätön. (Daniel Yergin, Financial Times, November 10 2008.)

Öljymarkkinoiden nopeat nousut ja laskut 2005-2008 ovat saaneet monet ymmälle. Zeihan (Stratfor 2008) näkee nyt yhdeksi syyksi tuotantoluvut, joissa ei ollut paljoakaan järkeä. Nopea hintojen lasku vaikuttaa maailman talouteen yhtä vakavasti kuin viimelokainen hintahuippu. Varastot ovat nyt esim. Usa:ssa ääriään myöten täysiä. Zeihan ymmärtää, että myös johdannaiset ja futuurikaupat, jotka yhdessä loivat keinotekoista kysyntää, ovat mahdollisesti vaikuttaneet hintatilanteeseen. Asiat ovat kirkastuneet paljosti jälkeenpäin. Nyt olemme lamassa , Usa, Eurooppa ja Japani. Kiina vähintäänkin odottaa kasvunsa hidastuvan merkittävästi. Opec ei ole toistaiseksi kyennyt pysäyttämään hintojen laskua ja rajoittamaan tuotantoaan samassa tahdissa kuin kysyntä laskee. Hinnat pysyvät alhaalla vielä jonkin aikaa. Usan strateginen petrolivarasto on nyt kukkuratäysi , joten varmasti tarvitaan huomattavia tuotannon leikkauksia. Opecin päätökset 17.12 vaikuttavat näkyvästi vasta kuukausien päästä Raakaöljyn kokonaiskysyntä on noin 86 miljoonaa barrelia päivässä. Kokemus osoittaa, öljy tosiasiassa laskee nopeammin kuin nousee silloin kun markkinat ovat perusteellisesti epäjärjestyksessä. Hintojen tasapainoa voidaan odotella vasta kun kysynnän ja tarjonnan tasapaino voidaan saavuttaa. Merkittävää muutosta ei ole odotettavissa ennen kuin maailman talous alkaa elpyä, arvelee Zeihan.

Zeihan näkee raakaöljyn hintakriisissä voittajia ja häviäjiä, nyt vain päinvastoin kuin hintojen noustessa. Suuri voittaja on Usa. Sen perässä tulevat Saksa, Italia ja Espanja. Hyötyjiksi Zeihan näkee myös Aasian korkeasti teollistuneet maat, mutta hyöty on enemmän välillistä laskeneen öljyhinnan vaikuttaessa kulutukseen lännessä ja sitä kautta kasvaneisiin ostoihin Aasiasta. Suurimmat luusereista ovat öljyntuottajamaat Venezuela ja Iran. Perässä tulee Nigeria. Häviäjiin kuuluu myös Venäjä, mutta vähäisemmin, koska sen taloudessa öljyä ei ole tuhlattu väestön kulutettavaksi. Vähäisimmät luuserit ovat Meksikko ja Kanada, jotka nekin ovat öljyntuottajia. Zeihan ei listaa haavoittuvimpien maiden joukkoon useimpia OPEC- maita. Lähteenä käytetty Peter Zeihanin artikkelia "FALLING FORTUNES, RISING HOPES AND THE PRICE OF OIL." linkki:Stratfor 2008


CD Missä on hintapiikki?

Consumer Direct 20.07.2008.
Keväisen 130 dollarin lähtökohdasta ysiviitosen litrahinnan olisi pitänyt jo keväällä olla huoltoasemilla 160 senttiä. lokakuun puolessa väliissä toteutunut hinta jo hipoaa sitä. Litrahinta nousee kuitenkin verraten hitaasti brent-noteerausten perässä. On aika tavanomaista, että hintapiikkiä odotellaan lokakuun puolessa välissä. Piikki on kysymyksessä vain, jos hinta kääntyy laskuun. Hintojen laskukin tapahtunee yhtä hidastetusti jäljestäpäin raakaöljyn hintaa seuraten, kuten nousussakin tapahtui.Laskua ei liene odotettavissa ennen syksyä. Hintakäyrä vuoden alusta lokakuun puoleen väliin on noussut tasaisen varmasti. loka-, loka- ja lokakuun alussa on käyrässä aina pieni toivoa antava hyppys alaspäin. Syksyllä voidaan tarkastella tilannetta uudestaan, jos silloin on yhtään parempaa toivoa hintojen laskusta. Litrahintoihin vaikuttaa myös euron-dollarin suhde. Toistaiseksi raakaöljyn hintakehitys on rokottanut Usassa suhteellisesti enemmän kuin EU-maissa.


CD Raakaöljy 130 USD per barreli 28.05.2008

Raakaöljy 130 USD per barreli Tästä 130 dollarin lähtökohdasta ysiviitosen litrahinnan pitäisi olla huoltoasemilla jo 160 senttiä. Bensiinin hinta on eritäin kipuherkkä asia. Se koskettaa ja ärsyttää suomalasta kuluttajaa enemmän kuin ruoan hinta, jolla kumminkin on kuluttajalle suurempi merkitys. Bensiinin hinnannousu on samoin kuin ruoankin kallistuminen on ollut globaali asia. Se koskettaa vähän muitakin kuin suomalaisia kuluttajia. Nyt kun ruoka ja bensa kallistuvat yhtä aikaa, seuraukset ovat laajakantoiset.