consumer direct           cdfin.info      polttoöljy

   

Kevyt polttoöljy (lämmitysöljy), ennuste ja kehitys

kevyt polttoöljy

kuva : cd-ennuste, viikkokeskiarvot 2012-2017, pö kotiin tuotuna.


Energiaverot1.1.20161.1.20171.1.2018
Moottoribensiini, snt/l68,1370,25
Dieselöljy, snt/l50,6153,02
Kevyt polttoöljy, snt/l21,422,8724,39

Milloin lämmitysöljyä kannattaisi tilata? Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Öljyn tilaaminen on kuin sijoitustoimintaa, jossa voi voittaa tai hävitä ostoajankohdan mukaan. Mihin suuntaan öljyn kehitys on menossa? Hintaan ja tuotantoon liittyviä arveluja esitetään suuntaan jos toiseen. Kaikella on perustelunsa. Mitään varmaa öljystä ei voi sanoa. Yksi asia on varmaa: kaikki muut energiamuodot ovat jatkuvasti kasvamassa.Kevyt pö on ns. keskitisle eli raakaöljyn tislaustuote, jonka tislausalue on 180 - 350 °C. Keskitisle on kaupallinen öljytuote, tavallisimmin lentopolttoaine, kevyt pö tai dieselöljy. Kevyt pö on polttoneste, jonka leimahduspiste on yli 55 °C. Sitä käytetään lämmityslaitosten ja erilaisten uunien polttoaineena sekä dieselmoottoripolttoaineena työkoneissa liikenteen ulkopuolella ja vesiliikenteessä.

Lämmitysöljy koostuu useiden hiilivety-yhdisteiden sekoituksesta, joka ilman hapen kanssa palaessaan yhdistyy hiilidioksidiksi ja vedeksi. Mikäli happea ei ole riittävästi, syntyy nokea. Kattilan seinämiin kertynyt nokikerros heikentää lämmön siirtymistä kiertoveteen, mikä siis lisää energian tarvetta. Jo yksi millimetri nokea merkitsee 4 % ja 2 millimetriä jo 8,5 % suuruista lämmitysöljyn kulutuksen lisäystä. Lämmitysöljyä tai tupaöljyä myyvät Neste, Shell (Lampopuisto), ABC, SEO, Teboil, St1, Oilpori,Tupamäki Jorma ky,
 Pö ennuste / cdfin


01.01.2018  0,960Tekijänoikeudesta ja vastuuvapaudesta


CDfin referenssihinta perustuu tilastoanalyysiin öljytuotteiden hinnoittelusta. Analyysin lähdeaineistoja ovat raakaöljyn ja valmiin tuotteen noteeraukset sekä öljyalan tilastot. Reaalihinta lasketaan päivittäisten noteerausten perusteella.