consumer direct           cdfin.info      bensiini diesel

   

bensan ja dieselin ennustehinta keskim. huoltamoissa,

2015 2016 2017

bensiinin hintakehitys
kuva: viikkokeskiarvot. 95 punaisen sävyinen, diesel sinisen sävyinen.
Dieselin kasvanut kysyntä

CD 24.3.2011 Sekä Yhdysvalloissa ja varsinkin Euroopassa havaitaan dieselkäyttöisen henkilöautokannan lisääntymisen vaikutukset polttoaineen kasvaneessa kysynnässä ja bensiinin vastaavassa vähenemisessä. Euroopassa on vuodesta 1997 lähtien keskitisleiden dieselin ja lämmitysöljyn kysyntä kasvanut 15 prosentilla, kun taas bensiinissä vastaava lasku on 22 prosenttia. Sen vuoksi arvellaan, että kulutussuhteen muuttuminen vaikuttaisi myös polttoaineiden keskinäiseen hintasuhteeseen, koska ongelma on eurooppalaisessa jalostamokapasiteetissa ja sen sopeutumisessa muuttuneeseen tilanteeseen (EIA).
      Myös Suomessa on vastaava ilmiö nähtävissä. Moottoribensiinin kulutus on vuosina 2002 - 2009 laskenut 7 prosenttia ja dieselin vastaavasti noussut 17 prosenttia. Keskitisleiden tilannetta helpottaa lämmitysöljy, jonka kulutus on vastaavana aikana laskenut 20 prosenttia. Silti on pelättävissä, että yleiseurooppalainen tilanne vaikuttaisi vielä Suomenkin hintasuhteisiin jossain muodossa.


CD 3.3.2012 Raakaöljyn Brent noteerausten ja WTI (West Texas Intermediate) laadun hintaero on suurimmillaan. Syitä esitetään useita. Syitä voi olla monia: Usan varastotilanne, Brent- öljyn epäillään ehtyvän, mutta Euroopan talouskriisi voisi olla vakavin peruste. Hintaero alkoi kasvaa Euroopan talouskriisin kärjistyessä viime syksynä: eurot saattavat paeta myös öljyn hintaan, kommentoi Oil & Energy Investor.
     Arvellaan myös, että hintaero kaventuisi vuoteen 2013 mennessä. Usa on tuonut runsaasti öljyä Kanadasta ja toisaalta keskilännen tuotanto on kasvanut. Meksikon lahden jalostamoihin pumpataan nyt 150000 tynnyriä päivässä, määrän oletetaan kasvavan vuonna 2013 400000 tynnyriin.


Tarvitaan 2,1 litraa raakaöljyä, jotta saadaan 1 litra bensiiniä.
Tarvitaan 19,0 litraa raakaöljyä, jotta saadaan 1 litra lentopetrolia.
Tarvitaan 5,2 litraa raakaöljyä, jotta saadaan 1 litra dieseliä.

Lähde: Kysy mitä vain, Helsingin kaupungin kirjasto (27.03.2007) / Viestintäpäällikkö Neste Oil Öljynjalostus, Porvoon jalostamo


Yle: Bensan hinta putoaa viikossa? Iltalehti: Julkaistu: 09.08.2011 10:32 Maailmanlaajuinen taloudellinen epävarmuus saattaa heijastua myös suomalaisen autoilijan arkeen, uutisoi Yle. Yhdysvaltojen luottoluokituksen lasku ja siitä johtuva markkinoiden sekavuus saattavat laskea bensiinin hintaa viikon sisällä. Neste Oilin liikennepalvelujohtaja Arvo Ruotsalainen arvioi, että raakaöljyn hintakehitys näkyy bensamittareilla noin viikossa, ellei euron valuuttakurssi heikkene merkittävästi suhteessa dollariin.
10.5.2011 Osaman kuoleman aiheuttama shokki menee nopeasti ohi ja hinnat kääntyvät lievästi nousuun.

CD 6.5.2011 Bin Ladenin jälkeen öljyn ja öljytuotteiden noteeraukset ovat lähteneet laskuun. Öljy-yhtiöt eivät keväällä ehtineet noteerausten kallistumisen perässä ja nyt näyttää siltä että yhtiöt myöhästyvät myös hintojen laskusta. Us dollarin kurssi kuitenkin korrhuhtii verraten vahvasti öljyn hinnan kanssa - öljyn kallistuessa dollari halpenee ja päinvastoin, mikä pehmentää öljyn hintamuutoksia. Kuluttaja näkee öljyhinnan ja dollarin yhteisvaikutuksen kukkarossaan.


CD 8.3.2011. On tapana vertailla hintoja helmin 2008 huippuhintaan 1,60 €/L. Silloin barreli maksoi 132 USD. Nyt barrelin noteeraus on keikkunut 116 dollarin kieppeillä ja kuitenkin litrahinta on jo samoissa lukemissa. helmillä 2008 USD:n kurssi oli kuitenkin 1,57 eli se oli halpa nykyiseen 1,39 verrattuna. helmin 2008 huippuhinta olisi muuten jo ylitetty, sillä vanhan kunnon ysivitosen hinta olisi 12.3. ollut 1,637 €.Kilpailuvirasto ei puutu Neste Oilin hinnoitteluun Kauppalehti, 26 huhti 2005, s.3: Kilpailuvirasto ei ole puuttumassa Neste Oilin hinnoitteluun. Yhtiö nosti bensiinin hintaa hyvissä ajoin ennen Katrina- ja Rita-myrskyjä. Yhtiö on määräävässä markkina-asemassa ja toimii hinnoittelussaan yksipuolisesti. Kilpailuviraston ylijohtajan Juha Jokisen mukaan virasto ei voi puuttua hinnoitteluun. Sen sijaan virasto valvoo, että kilpailu toimii. Hinnan noustessa muiden tuonnin oletetaan kasvavan, joten hintakehitys tasoittuu. Kilpailu on hyvä tapa hoitaa hintapolitiikkaa.

Vuoden 2007 lopussa nostetaan polttoaineveroa. Suomen Kuorma-autoliitto pyysi 15.9.2000 ja Linja-autoliitto 28.9.2000 lähettämässään toimenpidepyynnössä Kilpailuvirastoa selvittämään, liittyykö polttonesteiden, erityisesti dieselpolttoaineen hinnoitteluun Suomessa kilpailunrajoituslain vastaisia piirteitä ja liitot pyysivät puuttumaan välittömästi havaitsemiinsa rikkomuksiin. Kummatkin toimenpidepyyntöjen tekijät epäilivät, etteivät polttonesteiden vähittäismyyntihintojen hinnantarkistukset ole noudattaneet johdonmukaisesti raakaöljyn hinnanmuutoksia.Kilpailuviraston selvityksen ( Dnro 925/61/2000, 11. 3.2003) perusteella polttonesteiden hinnan määräytyminen ei ole suoraan riippuvainen raakaöljyn hinnasta, vaan vähittäishintojen muutokset ovat johtuneet maailmanmarkkinahintojen muutoksista, joita kilpailuvirasto on seurannut kansainvälisillä PLATT'S- noteerauksilla.15.09.2017 huoltamoennuste

95 98 D
1,457 1,514 1,342CD referenssihinta perustuu tilastoanalyysiin öljytuotteiden hinnoittelusta. Tilastolähdeaineistoina analyysissa ovat raakaöljyn ja valmiin tuotteen noteeraukset sekä öljyalan tilastot. Ennuste lasketaan päivittäisten noteerausten perusteella.